Madeni Yağ Stoklamada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

  • Anasayfa
  • Genel
  • Madeni Yağ Stoklamada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Madeni Yağ Stoklamada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Madeni Yağ Stoklamada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar: Bu blogda madeni yağların depolanmasıyla ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi vereceğiz.

TotalEnergies madeni yağları yüksek kalitede hammaddelerden üretilmektedir ve uluslararası standartlara göre kontrol edilmektedir. Uygun şekilde depolandığında belirtilen raf ömrü boyunca özelliklerini korur. Ürünlerin içeriklerine göre raf ömürleri değiştiğinden, herhangi bir ürün için raf ömrü bilgisi gerektiğinde TotalEnergies Teknik Servisler Departmanı’ndan bilgi alabilirsiniz.

Stok yönetimi için ilk kural FIFO (First In First Out) uygulamasıdır. Bu kuralın yanında bitmiş ürünlerde dikkat edilmesi gereken genel saklama koşulları şöyle sıralanabilir:

Ambalajlı ürünlerin direkt güneş almayan kapalı alanlarda depolanması

öncelikli tercih olmalıdır.

 

  • Depolama alanı kuru ve temiz olmalı, nemden ve tozdan korunmalıdır.
  • İdeal depolama sıcaklığı 5-40°C arasıdır.
  • Varillerin, kapakları üste gelecek şekilde depolanmaması önerilir. Varillerin yatay olarak depolanması en

 

KAPALI ALANDA  DEPOLAMA

Stoklama yapılacak alanda yeterli havalandırma sağlanıyor olması önemlidir.

Kapalı ortamda variller yatay halde raflarda veya palet üzerinde depolanabilir. Gres

varilleri her zaman dik olarak istiflenmek zorundadır.

 

Yatay konumda stoklamada; varil kapakları ekseni yere paralel olacak şekilde saat 9:15 pozisyonunda olmalıdır.

Kapalı alan sınırlı ise önceliklendirilecek ürünler; trafo yağları (her zaman kapalı alanda stoklanmalıdır), ısı transfer yağları, gresler, soğutucu kompresör yağları, fren sıvıları, kesme sıvıları ve hidrolik yağlar olmalıdır.

 

AÇIK ALANDA  DEPOLAMA

Kontaminasyon riskini minimuma indirmek için açık havada depolamadan kaçınmak gerekir. Fakat, yeterli alan yoksa geçici süreli olması koşuluyla ve aşağıdaki önlemleri alarak depolama yapılmalıdır.

  • Varillerin altına, yağın kazara dökülme anında toprağa ve yeraltı suyuna karışmasını engellemek için sızdırmaz sert bir levha koyulmalıdır.
  • Varillerin yatay             olarak              depolanması                        su        veya            diğer kontaminasyona sebep olacak kirliliklerden daha iyi korunmasını sağlar.
  • Kötü hava koşullarına karşı korumalı depolama rafları kullanılmalıdır.

 

  • Yatay istiflemede varilleri sabitlemek için tahta takozlar veya uygun eğim verilmiş sac levhalar kullanılmalıdır. Taş sert malzemeler varillere zarar verebilir ve varillerde sonrasında korozyona yol açabilecek boya zedelenmeleri yapabilir.

 

Variller dikey konumda stoklanacaksa:

Varil dik pozisyonda depolanırsa yağmur suyu varilin üzerinde birikebilir. Güneş altında ısınan varil genleşebilir ve daha sonra gece soğuyarak büzüşebilir. Bu hacimsel değişim, kapaklar arasından suyu içeri emen bir solunum etkisine yol açabilir. Varillerin açık alanda ve geçici süre dik pozisyonda saklanması gerekiyorsa, aşağıdaki şekilde altına  konulacak tahta çıtalar ile eğim verilebilir, böylece üst yüzeyde toplanan su kapaklardan uzağa akıtılabilir.

Koli paletlerinin depolanma şartları ambalaj tipi ve boyutuna göre farklılık gösterdiği için bu bültende yer verilmemiştir Bu dökümanda verilen bilgiler genel tavsiye niteliğinde olup, ayrıntılı bilgi için Total Teknik Servisler Departmanı ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Madeni yağların istenilen performans ve korumayı sağlayabilmesi için depolama şartlarının önemi çok büyüktür. Uygun depolama şartları sağlandığında, raf ömrü boyunca üstün performansını ve özelliklerini korur.